Isplati li se potpisivati ugovore na 2 godine sa mobilnim operaterima?

Koliko se u poslednje vreme isplati sa mobilnim operaterima potpisivati ugovore na 2 godine? 

Ranije je u MTS-u postojala promocija sa 50% popusta i to bez obzira na veličinu paketa. U proteklih dve ili tri godine MTS je ukinuo podjednak iznos promocija za svaki paket i uveo je proporcionalan iznos popusta tako da velik paket ima veći popust a manji paket ima manji popust.

To dovodi u pitanje koliko se zapravo isplati vezivati se ugovorom na godinu ili dve da bi se dobio popust od samo 20% u slučaju kontrole troškova od 500 din kod koga je pretplata pre nekoliko godina sa popustom od 50% iznosila samo 250 din ne računajući i druge pogodnosti koje su bile u okviru tog paketa kao što su promocije sa minutima porukama.

Sada se jednostavno ne isplati uzimati taj paket uz ugovornu obavezu zato što popust iznosi samo 20 procenata u dinarima i tj samo 100 din mesečno. To je veoma mala ušteda i pošto je uvek verovatno će se na tržištu pojaviti nešto povoljnije, kad ste pod ugovorom ne možete to drugo uzeti.

Pre neki dan sam iz VIP-a dobio obaveštenje gde se nudi da potpišem novi ugovor za Vip kućni internet u kome se nudi cena pretplate od 999 din dok je cena bez ugovorne obaveze 1.100 dinara, razlika od samo 100 din između ugovorne obaveze na 2 godine i ugovora bez vremenskog ograničenja. Jedina značajna razlika između ugovora na 2 godine i ugovora na neodređeno vreme je što se uz ugovor na 2 godine dobija novi ruter (prethodni ZTE sasvim dobro radi).

Kod bilo kog ugovora, bitno je izračunati kolika je ušteda koje se ostvaruje u slučaju vezivanja za vremenski period. Ukoliko je ta ušteda zanemarljiva, kao što jeste u slučaju manjih paketa u MTS-u onda je sigurno bolje potpisati ugovor bez vremenskog obavezivanja.

Коментари

Постави коментар