Iskustvo sa VIP kućnim internetom nakon 2 godine

Skoro mi je iz VIP-a stiglo obaveštenje da se uskoro bliži istek ugovora sa predlogom da već sada mogu da zaključim novi ugovor za kućni internet koji je u međuvremenu promenjen u paket kućni internet M ili kako se već zove po ceni koja je 1000 din mesečno uz ugovor na dve godine. Ono što je interesantno u ovom ovoj ponudi je to što je cena pretplata za taj paket bez ugovorne obaveze samo 100 din viša to jest iznosi 1.100 din mesečno.

Ruter koji VIP daje uz kućni internet
Postavlja se pitanje da li je isplativo, s obzirom da već imam ruter, zbog uštede od samo 100 din mesečno (2400din za dve godine) vezivati se ugovorom sa Vip mrežom. Naravno da bi to bila isplativa varijanta ukoliko bi mi bio potreban ruter (koji se dobija uz novi ugovor) ali s obzirom ga već imam, ne vidim neku potrebu da zaključujem ugovor na dve godine kad mogu normalno da plaćam 1.100 din mesečno osim ako bih prodao taj novi ruter nekom pa tako smanjio izdatak za pretplatu.

Takođe VIP obično u januaru (posle 20-25 januara pa čak i u februaru) daje popuste na nove ugovore. Kad sam ja uzeo Vip kućni internet od 100GB, cena je bila 1000 din mesečno što je bilo veoma povoljno. Kad je moja drugarica uzela isti taj internet paket sa ruterom mesec dana kasnije  u februaru 2017. cena pretplate je bila neverovatnih 800 din mesečno uz ugovor na dve godine! Zato smatram da uvek treba malo sačekati nakon isteka ugovora, pogotovo ako ugovor ističe u ovom periodu jer je zimski period januar-februar obično vreme kad VIP daje mnogo dobre pogodnosti.

Za ove dve godine korišćenja VIP-ovog interneta sam izuzetno bio zadovoljan kvalitetom i brzinom VIP mreže i imam utisak da su više problema imali neki korisnici ADSL Telekom-a ili SBB-ovog Interneta. Retko je pucala veza, obično u toku noći na najviše minut. I dalje smatram da je vipov kućni internet jedno veoma dobro rešenje za sve kojima je potreban internet u prosečnoj količini dakle ne oni koji skidaju ogromne količine podataka sa interneta ali mislim da je za prosečne porodice sasvim dovoljan. Jedina, možda mana ovog Interneta u odnosu na Telenor kućni internet je ta što se VIP ruter po pravilu ne može prenositi na druga mesta. Kod Telenora, doduše za malo veće novce od 1.300 din mesečno može se dobiti ruter sa internetom od 100 GB a ruter se može nositi bilo gde (naravno u ponudi su i veći paketi).

Ono što je bolje u VIP kućni net tarifama u odnosu na ranije je pravilniji odnos GB unutar paketa. Sad veći paketi kućnog interneta, osim veće brzine imaju i veću količinu gigabajta (100GB/150GB/200GB) što je pravednije nego pre kad su svi paketi nevezano za cenu imali 100GB interneta mesečno. Rekao bih da je ovakve pakete VIP preuzeo iz Telenora, mada se mora priznati VIP prvi uveo kućni internet u svoju ponudu.

Ponude MTS nisam ni gledao jer u Valjevu gde živim MTS internet ima veoma spor protok a tako je već 8 godina pa je neupotrebljiv a poznajem nekoliko osoba koje su se stalno žalile MTS-u na internet.

Ako bih imao potrebu da ruter nosim sa sobom onda bih izračunao koliko često će mi trebati prenošenje rutera na drugu adresu i izračunao bih da li se isplati uzimati internet u Telenoru i plaćati 300 din više za isti paket (100GB).

Telenor uz paket od 150GB/1600 din nudi deljenje interneta sa određenim brojem određenog tarifnog profila u Telenor mreži, što može biti praktična stvar na primer nekome ko studira i kome treba određena količina interneta, pogotovo ako je već Telenor pretplatnik.

Dakle ponude ova dva operatera su dobre, svaka na svoj način a koja je bolja zavisi samo od potreba kranjeg korisnika.

Коментари